Grdi raček

Pravljico H. Ch. Andersena priredil Andrej Adamek

Lutkovno gledališče Tri v sodelovanju z Lutkovno skupino Bobek
Režiser, avtor glasbe: Andrej Adamek
Scena: Andrej Adamek (les), Ksenija Ponikvar (pletenine)
Lutke: Mateja Šušteršič, Ksenija Ponikvar
Igrajo: Ksenija Ponikvar, Mateja Šušteršič, Andrej Adamek

Predstava traja: 35 minut, primerno za vse od 3. leta dalje

Producenti: Lutkovno gledališče Tri, Lutkovna skupina Bobek, Zveza ustvarjalnih društev Kranj
Premiera 17. 6. 2021
Predstavo je sofinancirala Mestna občina Kranj

Lutkovna predstava po literarni predlogi pravljice o Grdem račku je zgodba o labodu, ki ga zaradi telesne drugačnost nihče ne ceni dokler je mladič, čeprav s svojo življenjsko držo ves čas dokazuje, da je vreden ljubezni in pozornosti, celo bolj kot tisti, ki so se mu posmehujejo in se iz njega norčujejo. Grdi raček je kot mladič majhen in šibak, prepuščen na milost in nemilost življenjskim okoliščinam. Usoda ga potiska iz nevarnosti v nevarnost. Nima podpore sorodnikov in prijateljev, a se s svojim neomajnim upanjem in voljo do sprejetosti vedno znova rešuje iz težav.

V ospredje zgodbe je postavljen motiv drugačnosti, ki predstavlja velik problem neenakosti v odnosu med ljudmi tudi dandanes, saj se vsakodnevno srečujemo z njo v vseh mogočih oblikah. Prepogosto jo še vedno obravnavamo z nelagodjem in odporom.
Vsak otrok se v svojem življenju prav tako kot raček zagotovo velikokrat znajde v položaju, ko mu gre vse narobe. Vsak se je že kdaj počutil zasmehovan, zapostavljen in nesprejet, žalosten in nemočen. In to so tudi vrata za identifikacijo z glavnim protagonistom. Pravljica nam optimistično sporoča, da se bo na koncu vse uredilo in da vsakdo lahko najde svojo mesto pod soncem, le obupati ne smemo.